Siirry suoraan sisältöön

Tietokirjafestivaali 25.–26.8.2021 verkossa

Ohjelma

Keskiviikko 25.8. | Torstai 26.8.

Julkistimme vuodenvaihteen ajaksi katsottavaksi tapahtuman viisi suosituinta keskustelua.
Keskustelut ovat katsottavissa 9.1.2022 asti Youtubessa.

Katsottavissa ovat seuraavat keskustelut: Elämäkerrat – Kuinka kirjoittaa poikkeusyksilöistä?, Fiktio faktassa, Elämäni tietokirjat,
Naiset historiassa – poikkeus vai päärooli? sekä Yksityinen on poliittista? Esseen anatomia.


Keskiviikko 25.8.

Klo 10 Avajaiset

Avajaispuheenvuorot opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoiselta ja tietokirjallisuuden professori Pirjo Hiidenmaalta. Tietopöllö-palkinnon jako. Palkinnon jakavat Hannele Cantell ja Timo Tossavainen.

Klo 10.45 Videotervehdys: Irene Vallejo

Videotervehdyksellä kuullaan espanjalaisen tietokirjailija Irene Vallejon puheenvuoro.

Klo 11 Elämäni tietokirjat

Baba Lybeck esittelee kymmenen hänelle tärkeää tietokirjaa. Haastattelijana Anne Rutanen.

Klo 12 Innostava, uuvuttava työ – Kuinka poikkeusaika muutti työelämää?

Miten pandemia on vaikuttanut työelämään? Mikä muuttui pysyvästi, onko paluuta entiseen ja mitä olemme oppineet? Millainen on uusi normaali nyt ja tulevaisuudessa? Keskustelijoina Jari Hakanen, Perttu Pölönen ja Anna-Kaisa ”Aku” Varamäki. Puheenjohtajana Lauri Järvilehto.

Klo 13 Kun valtio valvoo – Elämää poikkeusvaltioissa

Millaisia keinoja autoritääriset valtiot käyttävät kansalaisten valvomiseen? Millaista on elää valtion valvovan silmän alla? Mikä on toisinajattelijoiden asema ja sananvapauden tila maailmalla? Keskustelijoina Kai Myrberg, Sami Sillanpää ja Elina Sinkkonen. Puheenjohtajana Markus Leikola.

Klo 14 Naiset historiassa – poikkeus vai päärooli?

Millainen on ollut naisen rooli historiankirjoituksessa ennen ja nyt? Millaiset historian hahmot kiinnostavat tutkijoita ja lukijoita? Ovatko historian hiljaiset saaneet jo äänen? Keskustelijoina Maria Pettersson, Kaari Utrio ja Kirsi Vainio-Korhonen. Puheenjohtajana Hanna-Reetta Schreck.

Klo 15 Kaukomatkoista Kolille – Vinkkejä lähimatkailuun

Poikkeusaika nosti kotimaanmatkailun suosiota. Muuttuivatko matkailun trendit pysyvästi? Millaisia vinkkejä matkakirjailijat antavat lähimatkailuun? Keskustelijoina Jouni Laaksonen, Kati Kelola ja Matti Rämö. Puheenjohtajana Pepe Forsberg.

Klo 16 Ihminen – geeniensä summa?

Sukututkimus ja omat juuret kiehtovat. Mitä kaikkea perimästä voi päätellä ja mitä geenit ihmisestä kertovat? Mitä uhkia ja mahdollisuuksia geenimuokkauksella on? Keskustelijoina Helena Kääriäinen, Marja Pirttivaara ja Kirmo Wartiovaara. Puheenjohtajana Reetta Kettunen.

Klo 16.45 Videotervehdys: Adam Rutherford

Videotervehdyksellä kuullaan englantilaisen tietokirjailija Adam Rutherfordin puheenvuoro.

Klo 17 Kielletyt ilot – Huvi ja arki poikkeusoloissa

Miten huvituksia on rajoitettu historiassa? Miten iloja on löydetty poikkeusoloissa? Keskustelijoina Sari Näre, Jonna Pulkkinen ja Marko Tikka. Puheenjohtajana Anna-Stina Nykänen.

Klo 18 True crime – Kiehtovat rikokset

Tositarinoihin perustuvat rikokset kiinnostavat lukijoita. Mikä true crime -genressä kiehtoo? Millaista on kirjoittaa tosielämän kauheuksista? Keskustelijoina Pauli Jokinen, Harri Nykänen ja Nora Varjama. Puheenjohtajana Raija Pelli.

Torstai 26.8.

Keskiviikko 25.8. | Torstai 26.8.

Klo 10 Miten minusta tuli tietokirjailija?

Kuinka emeritusprofessori Eero Huovisesta tuli tietokirjailija? Haastattelijana Jukka-Pekka Pietiäinen.

Klo 11 Mitä seuraavaksi? Pandemian olemus

Onko pandemia poikkeus vai tulevaisuuden toistuva vitsaus? Kuinka taudinaiheuttajat leviävät? Kuinka pandemioihin voidaan varautua jatkossa? Keskustelijoina Hanna Nohynek, Ilkka Julkunen ja Matti Vuento. Puheenjohtajana Reetta Kettunen.

Klo 12 Yksityinen on poliittista? Esseen anatomia

Essee on kirjallisuuden kentän poikkeus, jossa liikutaan lajien välissä. Millä tavoin henkilökohtainen voi olla yhteiskunnallista? Millaista on hyvä esseistiikka? Keskustelijoina Suvi Auvinen, Silvia Hosseini ja Antti Hurskainen. Puheenjohtajana Olli Löytty.

Klo 13 Fiktio faktassa

Narratiivinen tietokirjallisuus on tämän päivän trendi. Kuinka kaunokirjallisuuden keinoja voi hyödyntää tietokirjoittamisessa? Mitä hyötyjä ja riskejä tarinallistamisessa on? Keskustelijoina Elina Grundström, Antti Järvi ja Sirpa Kähkönen. Puheenjohtajana Karo Hämäläinen.

Klo 14 Talous pandemian jälkeen

Miltä talouselämä näyttää maailmaa ravistelleen pandemian jälkeen? Millaisia vaikutuksia korona-ajalla on maailman, Suomen ja yksilöiden talouteen? Keskustelijoina Tiina Helenius, Vesa Kanniainen ja Merja Mähkä. Puheenjohtajana Elina Lappalainen.

Klo 15 Kärjistyksiä, väärinymmärryksiä, kommunikaatiokonflikteja

Miksi ymmärrämme toisiamme väärin? Millaisia ovat kommunikaation sudenkuopat? Miten konfliktit ratkaistaan? Keskustelijoina Miriam Attias (peruutus), Esa Väliverronen ja Arto Mustajoki. Puheenjohtajana Petri Laukka.

Klo 16 Elämäkerrat – Kuinka kirjoittaa poikkeusyksilöistä?

Elämäkerran kirjoittaja on usein toimittaja. Miten tietokirjan kirjoittaminen eroaa lehtihaastattelusta? Millaista on elämäkerturin yhteistyö kirjan kohteen kanssa? Mitä saa sanoa? Keskustelijoina Riitta Kylänpää, Veli-Pekka Lehtonen ja Ulla-Maija Paavilainen. Puheenjohtajana Hannele Jyrkkä.

Klo 17 Mitä väliä on ilmastonmuutoksella?

Onko ilmastonmuutos poikkeus vai pysyvä ilmiö? Miten ilmastonmuutos vaikuttaa mahdollisuuksiimme nauttia luonnosta tulevaisuudessa? Onko mitään tehtävissä? Keskustelijoina Riikka Karppinen, Antti Mäkelä ja Marcus Rosenlund. Puheenjohtajana Mikko Pelttari.

Klo 17.45 Videotervehdys: Andri Snær Magnason

Videotervehdyksellä kuullaan islantilaisen tietokirjailija Andri Snær Magnasonin puheenvuoro.

Klo 18 Tietokirjaraati

Tietokirjaraati ruotii viittä ajankohtaista tietoteosta. Raadissa ovat mukana Kaarina Hazard, Holle Holopainen, Jussi Lähde ja Anna-Stina Nykänen. Raadin juontaa Anne Rutanen.

Keskiviikko 25.8. | Torstai 26.8.