Tietokirjaviikon ohjelma

Tietokirjaviikkoa vietetään maanantaista sunnuntaihin 26.8.-1.9.

TIETOKIRJA.FI-festivaali järjestetään osana vuoden 2019 tietokirjaviikkoa. Viikko alkaa keskustelutilaisuudella sotahistorian uutuusteoksista maanantaina 26.8. Akateemisessa Kirjakaupassa. Tiistaina 27.8. keskustellaan Helsingistä kertovista tietokirjoista keskustakirjasto Oodissa. Keskiviikosta torstaihin Tieteiden talo täyttyy paneelikeskusteluista TIETOKIRJA.FI-tapahtumassa. Perjantaina 30.8. vietetään lasten ja nuorten tietokirjapäivää, kun 20 tietokirjailijaa vierailee kirjastoissa eri puolilla Suomea. Lauantaina 31.8. ohjelmassa on kaupunkikävely, jonka aikana tutustutaan Helsingin ravintoloiden historiaan. Viikon päätteeksi sunnuntaina 1. syyskuuta vietetään Lue tietokirjaa! -päivää.

Kaikki tapahtumiin on vapaa pääsy. Tervetuloa!

Tutustu Tietokirjaviikon tapahtumiin alla ja kaksipäiväisen TIETOKIRJA.FI-festivaalin ohjelmaan täällä ja esiintyjiin täällä. Lisätietoja vuoden 2019 tapahtumasta täällä.


Maanantai 26.8.

Sotahistorian uutuuksia

Klo 17 Akateemisessa Kirjakaupassa, 2. krs, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Keskustelua sotahistoriaa käsittelevistä uutuuskirjoista. Keskustelemassa ovat tietokirjailijat Martti Backman, Atso Haapanen ja Marjo Liukkonen. Haastattelijana toimii Unto Hämäläinen. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Martti Backman on Iltalehden ja Suomen Kuvalehden entinen päätoimittaja. Teoksessaan Rintamalääkärin kuolema ─ Urpo Viinikan sota (Gummerus 2019) hän kertoo kranaattikammoisen rintamalääkärin vaiheista heinäkuussa 1944.

Atso Haapanen on tietokirjailija, joka on kirjoittanut mm. ilmailu- ja sotahistoriasta. Haapasen teos Suomen sotavankileirit 1939─1944 (Minerva 2019) kertoo venäläisistä sotavangeista ja heidän kohtaloistaan suomalaisilla sotavankileireillä.

Marjo Liukkonen on toiminut tutkijana, päätoimittajana ja opettajana. Vuonna 2018 häneltä ilmestyi teos Hennalan naismurhat 1918 (Vastapaino 2018). Syyskuussa 2019 ilmestyy teos Teloitusjonossa. Hennalan miesvankien kohtalot 1918─1919 (Atena 2019), joka kertoo Hennalan vankileirin miesten todellisuudesta.


Tiistai 27.8

Tietokirjojen Helsinki

Klo 18 keskustakirjasto Oodissa, 3. krs, Saarikoski-matto (eteläpääty), Töölönlahdenkatu 4, Helsinki

Keskustelua Helsingistä kertovista tietokirjoista. Millainen on tietokirjojen Stadi? Esiintyjinä ovat Juha Ilonen, Marco Kosonen ja Karolina Kouvola, ja Timo Cantell. Vapaa pääsy, tervetuloa!

Karolina Kouvolan teos Helsingin henget ─ Opas aaveiden pääkaupunkiin (SKS 2018, kirjoitettu yhdessä Vanessa Kairulahden kanssa) kertoo pääkaupungin aavemaisista kohteista ja synkistä tarinoista.

Marco Kososen teos Itä meidän (Like 2019, kirjoitettu Petri Stenmanin kanssa) opastaa metroradan varren Itä-Helsinkiin kävelijän näkökulmasta.

Juha Ilonen on kirjoittanut useita teoksia Helsingin ydinkeskustan arkkitehtuurista. Kolmas Helsinki (Atlas Art 2013) kertoo kaupungin kasvusta ja muuttumisesta keskustan arkisten talojen kautta.


Keskiviikosta torstaihin 28.8.−29.8. TIETOKIRJA.FI-tapahtuma Tieteiden talolla

Tutustu TIETOKIRJA.FI-tapahtuman ohjelmaan täällä.

Torstaina 29.8. klo 18 alkaen vietetään myös TIETOKIRJA.FI-jatkoja klo 18 alkaen Marian Helmessä, Snellmaninkatu 17. Esiintymässä Petty Pilgrims. Vapaa pääsy, tervetuloa!


Perjantai 30.8

Lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivä

Lasten ja nuorten TIETOKIRJA.FI-päivänä 20 lasten- ja nuortentietokirjailijaa esiintyy kirjastoissa eri puolella Suomea. Tarkemmat tiedot.


Lauantai 31.8.

Kaupunkikävely: Kostea Helsinki

Klo 14−15.15
Kävelyllä tutustutaan ravintoloiden, juopottelun ja ruokailun historiaan Helsingissä. Luvassa on anekdootteja ja tarinoita tutuilta kulmilta. Kävely päättyy Vanhan ylioppilastalon eteen osoitteeseen Mannerheimintie 3. Vapaa pääsy, tervetuloa! Kävelylle mahtuu 40 ensimmäiseksi ilmoittautunutta. Lisätiedot ja ilmoittautuminen.


Sunnuntai 1.9.

Lue tietokirjaa! -päivä

Valtakunnallinen Lue tietokirjaa! -päivä kannustaa kaikkia viettämään lukuhetken tai useamman tietokirjallisuuden parissa. Tartu siis tietokirjaan! Tapahtumaan voi osallistua Facebookissa. Lue tietokirjaa! -päivä järjestetään yhteistyössä Lukuliikkeen kanssa.