Pääkirjoitus: Kirja-Suomi 2017: Tietoa, taitoa, tunnetta

Suomea on rakennettu lukemalla. Lukeva ja sivistynyt maa menestyy, myös tulevaisuudessa. Aivotyö, tiedon jalostaminen ja jakaminen sekä laaja sivistys ovat pohja, jolta innovaatiot ja ymmärrys kumpuavat. Pitkän tekstin lukeminen, asioihin syventyminen sekä tiedon arvostaminen ovat toimineet ja toimivat jatkossakin yksilön ja yhteiskunnan hyvinvoinnin kivijalkana.

Suomen täyttäessä sata vuotta kirja-ala haluaa muistuttaa lukemisen laaja-alaisesta merkityksestä sekä sen tuottamasta huvista ja hyödystä. Kirja-Suomi 2017 juhlii kirjallisuutta 100-vuotiaan Suomen kanssa, ja erityisesti esiin nousee tietokirjallisuus. Hanke kytkeytyy myös osaksi Suomi 100 -juhlavuotta.

Vuoden 2017 alusta lähtien Kirja-Suomi 2017 on nostanut lukemista ja kirjallisuutta esille erityisillä kuukausittaisilla teemaviikoilla yhteistyössä alan toimijoiden kanssa. Teemaviikkojen aikana on käsitelty tähän mennessä muun muassa hyvinvointia, historiaa, yhteiskuntaa, kirja- ja lukuharrastusta sekä sankareita ja tulevaisuuden tekijöitä. Viikkojen myötä halutaan tuoda esille erityisesti tietokirjojen laajaa kirjoa ja kiinnostavia ilmiöitä, jotka elävät vahvasti ajassa, niin kuin ne tekivät sata vuotta sitten.

Syksyn teemaviikkojen aiheita ovat tieteen ja taiteen kohtaamispisteet, suomalainen identiteetti sekä sykähdyttävät elämäkerrat. Vuoden viimeinen teema muistuttaa, että tieto on aina lahja: tietokirjoista etsitään faktojen, historian ja tieteen lisäksi näkökulmia päivänpolttaviin ilmiöihin ja taiteeseen.

Hankkeen toteuttavat yhteistyössä mm. kustantajat, kirjailijat, kirjakaupat, kirjastot, järjestöt sekä muut yhteistyöhön mukaan lähteneet toimijat. Yhteistyöverkosto tuottaa vuoden aikana lukuisia eri tapahtumia, jotka löytyvät hankkeen yhteisestä tapahtumakalenterista osoitteesta www.kirja-suomi.fi/tapahtumat. Kaikki ovat tervetulleita lisäämään oman tapahtumansa osaksi juhlavuoden ohjelmakokonaisuutta.

Kirja kantaa, tieto vie eteenpäin: kirja vieköön – seuraavatkin sata vuotta!

Laura Karlsson
Kirjan vuosi ry:n toiminnnanjohtaja
www.kirja-suomi.fi